Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит преговорите между премиера Мей и лидера на опозицията Корбин са на път да приключат без сделка

Преговорите между британския премиер Тереза Мей и лидера на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин относно условията на Брекзит са на път да приключат без постигане на компромис, съобщи в петък Би Би Си.

Преговарящите екипи на двете основни партии се срещат в продължение на шест седмици, за да преодолеят задънената улица, но сега ще трябва да обсъдят възможностите, които вместо това да бъдат внесени в Парламента.

В четвъртък премиерът на страната обеща да определи график за напускане на "Даунинг стрийт" след следващия, четвърти поред вот в британския парламент за договорената от Тереза Мей с ЕС Брекзит сделка, който трябва да се проведе в началото на юни.

Вчера също така стана ясно, че твърдият привърженик на Брекзит - Борис Джонсън ще се кандидатира за лидерския пост на Консервативната партия.

Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29-и март, но крайният срок бе отложен за 31-ви октомври, след като британските депутати отхвърлиха на три пъти предложеното от Тереза Мей споразумение, което беше договорено с Европейския съюз.

Това доведе до опити да се намери начин за излизане от безизходицата чрез междупартийни преговори между лейбъристи и консерватори, но тези разговори изглежда са на път да приключват без споразумение.

Неназовани източници от опозиционната лейбъристка партия посочиха пред Стив Хоукс, който е заместник-политическия редактор на британското издание „Сън“ (Sun), че преговорите с правителството на Обединеното кралство са приключили. Други информации, публикувани в петък, сочат, че се очаква официално изявление, в което да се признае за отказ от плановете за съвместен законопроект за оттегляне от Европейския съюз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна