Eмисия новини
от 20.00 часа

Авторката на "Сам в гората" търси рецепти как се бори самотата

Ваня Настанлиева: Книгата е врата за всеки

Когато дадеш, можеш да получиш повече от това, което си очаквал

Ваня Настанлиева е автор на детската книга "Сам в гората". В нея тя разказва за таралежа Сам, който се бори със самотата и неприемането на новото място, където си е избрал да живее. 

Книгите на Ваня Настанлиева са превеждани и издавани в Австралия, Германия, Дания, Канада, Нова Зеландия, САЩ, Франция и Тайван.

Самата тя живее в Кеймбридж, Великобритания. Завършила е специалност детска илюстрация в престижния едноименен британски университет.

"Тази книжка е много специална за мен, тъй като това е книжката, която аз започнах да работя, когато създавах своята магистратура и се опитвах да изразя моята носталгия - как се чувстваш, когато си на ново място, когато си далеч от всичко познато, това, което обичаш, и отиваш на съвсем ново място. Всичко беше различно за мен", разказва Ваня Настанлиева в предаването "Преди всички" на "Хоризонт". 

"Идеята е, че каквито и пречки да имаме в живота, не трябва да се предаваме и трябва да продължаваме да търсим - с любопитство, с любознателност, защото тогава откриваме нещата. Всъщност те са там и чакат ние да ги видим", споделя още тя.

Книжката е като врата за всеки. Който я отвори, може да открие своя история, вярва авторката.

"Децата много често се чувстват по този начин, когато започват училище, дори в детската градина. Първите моменти не винаги са добре дошли или пък не го усещат толкова топло, както им се иска. Смятам, че човек винаги трябва да търси тази топлинка в себе си и да продължава, да не чака някой друг да му даде нещо, а просто той да види какво има да даде. И когато даде, може да даде, всъщност може да получи много повече от това, което е търсил."

"Продължавайте да мечтаете, колкото и да ставате големи не забравяйте детето в себе си и мечтите си. Следвайте мечтите си  и те ще се сбъднат", сподели Ваня Настанлиева.

Повече чуйте в звуковия файл
Още от