Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младен Маринов: МВР отчита сериозно намаляване на телефонните измами

Младен Маринов
Снимка: БГНЕС

"МВР отчита сериозно намаляване на телефонните измами", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на участието си в петъчния парламентарен контрол, но предупреди, че е възможно измамниците да сменят тактиката си.

Положителната тенденция за намаляване на телефонните измами се отчита по думите на вътрешния министър след редица мерки на МВР и успешната полицейска операция преди месец, при която беше задържана престъпна група на територията на България и Румъния.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов уточни, че най-добри резултати се отчитат, след като от февруари тази година операторът с най-много абонати на стационарни телефони прави допълнително ежедневно наблюдение за нетипичен трафик на обажданията:

"Вследствие на предприетите активни мерки ,по данни на оператора, проведените телефонни разговори с цел измама от 81 025 през февруари тази година, през месец април са сведени до 1 581 опита за измама".

Мащабната полицейска акция с десетима задържани "ало, измамници" в България и Румъния, не означава пресичане на тези престъпления, предупреди Младен Маринов:

"Естествено, след тази реализация и разбиване на тази цялата група очакваме да се промени и подхода на самите измамници, но във всички случаи ние ще следим всяка една тенденция и ще реагираме незабавно".

Вътрешният министър отново призова гражданите да бъдат внимателни и при всяка съмнително обаждане своевременно да информират органите на МВР.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна