Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: Свиване на строителството в ЕС и в еврозоната при стагнация в България

Снимка: Ани Петрова, БНР

Продукцията в строителния сектор на еврозоната и в рамките на целия ЕС се понижи слабо през март след солиден подем през февруари, показват данни на Евростат. В същото време строителството в България остана на нивото от предходния месец след постоянен растеж от декември 2018-а година насам.

Строителството в ЕС се сви през март с 0,7% след растеж с 2,6% през февруари, докато строителството в еврозоната се понижи с 0,3% след скок с 3,0% през предишния месец.

На годишна база растежът в строителния сектор на ЕС и на еврозоната се забави съответно до 5,8% и до 6,3% от 6,6% и 7,6% през февруари.

Въпреки по-слабите данни за март, през първото тримесечие на годината продукцията в строителния сектор в ЕС нарасна с 2,2%, а в еврозоната - с 2,0% след слаби повишения съответно с 0,2% и с 0,5% в края на 2018-а година. Спрямо година по-рано строителството в ЕС пък нарасна с 4,6% и в еврозоната - с 4,9% след повишения съответно с по 1,8% през последното тримесечие на миналата година.

Според същото проучване на Евростат строителството в България остана през март на нивото от февруари, когато нарасна с 1,2 на сто, докато на годишна база експанзията в строителството се забави слабо до 8,4% от 8,5% месец по-рано.

Подобно на целия ЕС, растежът на строителството в нашата страна се ускори през първото тримесечие до 3,3% от 1,7% в края на 2018-а, докато спрямо година по-рано се подобри до 6,1% от едва 0,9% през предишното тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени