Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев: "Чудовището" дебне във всеки от нас

2
Снимка: БГНЕС

Роман - сложен като идеи и философия, но приятен за четене. Така определи писателят Владимир Зарев последната си книга „Чудовището“. След представянето в София, книгата ще бъде промотирана в Пловдив на 21 май, вторник.

„Чудовището“ разказва за моето поколение – родено между 1940 - 1950 година. Разказ за любовта. Тя ни прави несвободни, зависими от този, когото обичаме, от приумиците му, поведението му. Понякога тя е приятна, но може и да е ужасна, и да ни смачка“.

„Чудовището“ разказва за един писател с опит и млада журналистка, която почти насила влиза в неговия живот. Двамата се влюбват, но помежду им стои престъпление.

„Романът е частично биографичен, защото има неща, които са се случили в моя живот. Но все пак е биография на моето поколение – защо животът беше неудовлетворителен преди промените, но остана такъв и след тях“, сподели Зарев в предаването „Хоризонт за вас“.

„Българският преход е неетичен и неморален. Той води към свободата, но може ли да е свободен един истеричен човек“, пита Владимир Зарев.

Според него отдавна у нас е трябвало да се развие гражданско общество, което да се противопостави на олигархията и на политическата класа.

„Във всеки от нас дебне едно чудовище. Това ни прави сложни същества и ни предизвиква да грешим. Бедността, старостта са страшни чудовища. Антихристът вече е слязъл на Земята и това е интернет“.

Цялото интервю с Владимир Зарев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия