Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският финансов министър очаква сделка на ниво ОИСР относно "цифровия" данък през 2020 година

Олаф Шолц, министър на финансите на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви в петък, че очаква до средата на 2020 година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да постигне споразумение за минимално ниво на данъчно облагане за цифрови компании като технологичните гиганти Amazon, Google и Facebook, съобщава Ройтерс.

Той също така отбеляза, че очаква напредък до третото тримесечие на тази година за въвеждане на налог върху финансовите транзакции в най-малко девет страни от Европейския съюз.

"Обсъдихме данъчното облагане на големите компании, особено в цифровата икономика", посочи Шолц на пресконференция след днешна среща на финансовите министри от ЕС.

"На път сме към международно споразумение на ниво ОИСР, но също така и в рамките на Г-7 и Г-20", отбеляза германският финансов министър и допълни: "Очаквам, че до лятото на следващата година ще постигнем споразумение в ОИСР относно минималното данъчно облагане. Ще се нуждаем от споразумение за налози на компаниите, което да доведе до по-добро добро данъчно облагане на т.нар. "цифрова икономика".

На днешната среща на европейските финансови министри Франция предложи да се подпомогне финансирането на един бъдещ бюджет за еврозоната от данъци върху цифровите компании, но някои страни са предпазливи относно подобен ход, ако той не бъде подкрепен в световен мащаб, за да не постави Европа в неравностойно положение.

Олаф Шолц също така каза, че очаква напредък до третото тримесечие на настоящата година и по друг потенциален източник на финансиране за бъдещия бюджет на еврозоната - данък върху финансовите транзакции.

"Изглежда, че засиленото сътрудничество ще даде резултати през лятото. Вече работим по правния текст, като основата за това е френско-германското предложение. Опитваме се да убедим по-малките държави. Очаквам германските приходи от подобен данък да бъдат около 1,2 милиарда евро. Усилията ще се изплатят", финансовият министър на Германия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна