Eмисия новини
от 20.00 часа

Роми искат институциите да решат проблемите на малцинството

Снимка: БГНЕС

"Ромска организация иска спешна среща в парламента за решаването на проблемите на етноса, натрупани в последните 30 години. Гърмен, Асеновград, Русе, Войводино, Габрово, Кърнаре, Филиповци показват, че е натрупано напрежение в обществото по отношение на ромския етнос". Това заявиха от Комитета на ромските обществени съвети "Ром Ромеса".

Милен Миланов, член на Комитета на ромските обществени съвети, смята, че премиерът, президентът, парламентът, омбудсманът и институциите трябва да се срещнат с ромските общности, за да се обсъдят проблемите им. В писмото си обществените съвети настояват за изработването на цялостен подход и установяването на нов обществен разговор и консенсус.

Миланов беше категоричен, че системите в държавата са абдикирали от гетата.

"Държавата трябва да спре да финансира определени фондации, да се изписват проекти на хартия и нищо да не се случва с хората по места".

Милен Миланов информира, че до няколко дни ще бъде готов и Извънредният доклад до Европейската комисия за положението на ромите в България, който включва раздели, посветени на нацизма и ромската идентичност, политиките към ромите, етническите бариери, дискриминацията, основни изводи и предложения.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Още от