Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов и Корнелия Нинова с внушителни макети на карнавала в Габрово

Макет на карнавала в Габрово през 2012 г.
Снимка: БГНЕС

Сюжетите и картините на габровския карнавал, който ще изпълни утре улиците на града, са обединени под мотото „Маски горе“. Очаква се хиляди да се струпат по карнавалното трасе, за да видят на какво се смеят габровци.

67 карнавални сюжета ще забавляват зрителите на многолюдното шествие, в което шегаджиите ще отрежат опашката на плюшената котка. Преобразени с маски и костюми габровци ще покажат на какво се смеят и с какво се гордеят. Като любимите си герои са избрали да се маскират много от децата.

Сигурни герои в габровското веселие са политиците. Едва ли има известен политик, който да не е бил на прицела на шегаджиите и едва ли на друго място, освен на карнавала, хората се радват на политиците толкова чистосърдечно.

Близо 5 метровите кукли, които ще са в центъра на вниманието, се скулптират в карнавалната работилница.

С художника Драгомир Цанев разглеждаме макетите преди да бъдат показани пред погледите на хиляди зрители утре.

„Най-внушителният е може би на премиера, яхнал Ф-16, после Корнелия Нинова е другият внушителен макет, троянският кон. Зрителите ще разберат за какъв кон идва реч…“, разказа той.

В очите на габровци Бойко Борисов управлява страната ту като Ф-16, ту като правителствения „Фалкон“. Той е като Юлий Цезар, чийто венец вместо от клони на лавър е изплетен от магнолии.

Жилото на сатирата няма да пожали президента Румен Радев и първата дама, както и лидерите на двете империи - Тръмп и Путин.

Габровци не пропускат да покажат своята версия на „Апартаментгейт“ и реплика на пловдивската кула, която издигнаха в Европейската столица на културата.

В града на смеха поглеждат към предстоящите местни избори и обявяват новото риалити „Търси се кмет“ и неговия кино вариант – „Игра за тронове“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна