Eмисия новини
от 08.00 часа

Румъния използвала среща на ЕС, за да иска по-малък акциз за домашния алкохол

Снимка: БГНЕС

Румъния, която е ротационен председател на Европейския съюз, беше обвинена днес, че се опитва да използва среща на финансовите министри на ЕС, за да прокара данъчни облекчения за домашно произведените спиртни напитки, предаде БТА.

Румъния се опитва да освободи данъкоплатците от такси за около 100 литра домашно произведени плодови спиртни напитки годишно.

Въпросът беше поставен в дневния ред в рамките на текуща дискусия за реформи на акцизните задължения, след като Европейската комисия предложи миналата година малките и занаятчийски производители на алкохолни продукти да се възползват от намалени ставки, заявиха европейски дипломати, цитирани от ДПА.

Преди срещата румънският финансов министър Еуджен Теодорович изрази надежда за постигане на общо съгласие между колегите му от ЕС по този „важен“ въпрос.

Но румънското предложение беше отхвърлено от другите страни членки. Дискусията, която отне съществена част от времето на днешните разговори, предизвика негодувание сред министрите, посочват дипломати.

Страната, която председателства ЕС, се очаква да остави настрана националните си приоритети и да се фокусира върху посредничеството за постигане на съгласие между 28-те страни членки, отбелязва агенцията.

Още от