Eмисия новини
от 22.00 часа

Италия склони да приеме 18 от 65-те мигранти, спасени от германски активисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия прие днес 18 от общо 65-те мигранти на борда на кораб на германска хуманитарна организация, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че по този начин страната в известна степен не е изпълнила обещанието на своя твърдолинеен министър на вътрешните работи Матео Салвини да отказва напълно достъп на мигранти.

На седем деца, седем майки, трима бащи и мъж, които се нуждаят спешно от медицинска помощ, е било позволено да слязат на италианския бряг, каза източник от вътрешното министерство, цитиран от БТА.

Говорител на неправителствената организация "Сий уоч" потвърди, че 18-те мигранти са били взети от италианската брегова охрана и отведени на остров Лампедуза.

"На борда още се намира бременна жена и е неприемливо, че Италия признава основни човешки права само за семейства - всички на борда са хора и имат човешки права", заяви Рубен Нойгебауер.

"Сий уоч" спаси мигрантите в сряда. Според Нойгебауер сред тях са 15 непълнолетни, включително две бебета. Осем от децата не са придружени от възрастен.

По-рано източници от италианското вътрешно министерство заявиха, че на кораба на благотворителната организация е казано да се отправи към Тунис.

"Сий уоч" съобщи в Туитър, че условията на борда "са много обезпокоителни", като голям брой мигранти страдат от морска болест и има опасност да се обезводнят.

Салвини, който е начело на крайнодясната партия "Лига", засили своята антиимигрантска риторика по време на невъздържаната си предизборна кампания преди изборите за Европейски парламент, които в Италия ще бъдат произведени на 26 май, отбелязва ДПА.


Още от