Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на българската култура започват в Кипър

Снимка: "Българско училище "Народни будители" в Паралимни

С Дни на българската култура, които започват днес в Кипър, сънародниците ни честват 24 май. Десетото поредно издание на българските културни празници се организира от Съюза на българите в Кипър и е посветено и на 20-годишнината от неговото създаване.

Празничната програма се открива днес от българското училище „Народни будители“ в Паралимни, което чества своята 10-а годишнина. В тържествата по случай 24 май и неговия юбилей ще участват българчета и от други градове на острова.

Празнично шествие на българските училища под звуците на „Върви, народе възродени” ще премине по улиците на Паралимни, последвано от голям концерт.

В неделя в Никозия ще се състои камерен концерт на български музиканти, работещи на острова, и на кипърски музиканти, завършили в България.

Книгата „От пожълтелите ми страници“ на маестро Мирослав Господинов - известен български хоров диригент, пианист и музикален критик, който близо 30 години преподава в Кипър, ще бъде представена в Никозия на 29 май.

Празничен концерт по случай 24 май с участието на народни певци и танцови състави от България, Кипър и Русия, се организира с подкрепата на сдружението „Българи зад граница“ на 19 май в Лимасол.

Проявите и на двете български организации са под егидата на българското посолство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!