Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Боян Хаджиев: Едва ли ще станем свидетели на нова голяма война в Близкия изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дипломатическите ходове за преодоляване на напрежението между САЩ и Иран не са изчерпани, заяви пред БНР доц. Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС.

„Въпросът по-скоро е дали ще видим втори Ирак и дали ще има нова голяма война в Близкия изток. Отговорът е по-скоро не. Ще продължи търсенето на дипломатически средства най-малко защото, ако направим сравнение между Ирак през 2003 г. и Иран, има доста различия. Иран е втората по-големина икономика в Близкия изток, четири пъти по-голяма територия от Ирак“, прогнозира доц. Хаджиев в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Може би във военно отношение има ограничен капацитет, но Иран изгради голяма мрежа от свои прокси групировки в региона. Война с Иран би означавала огромна икономическа криза за целия свят и спиране на големи доставки от петрол, затваряне на важни търговски пътища, което сочи, че никой няма да има полза от тази война - със сигурност нито САЩ, нито Иран. Може би трети страни биха могли да имат интерес“, каза той.

Според него опитите на двете страни да доминират информационния обмен със своя образ на праведната страна са много важни.

„Този „зов за помощ“ от Иран към европейските държави да направят нещо по-сериозно е опит от страна на иранците да покажат, че от морална гледна точка те са прави, а тези, които не спазват договорките, са САЩ. От друга страна американците казват, че са свидетели на провокации в Близкия изток и че иранците не спазват част от своите задължения и дестабилизират региона“, отбеляза още доц. Хаджиев.

Той допълни, че са възможни компромиси, но въпросът е, че споразумението за ядрената сделка с Иран има няколко държави, включително Русия и Китай.

„Нивото на доверие между Вашингтон и Техеран е изключително ниско и когато не вярвате на партньора си, когато трябва да сключите договор, че той ще го съблюдава, какъвто е случая с Иран, не може да се предполага Ислямската република да отстъпи“

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна