Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейства във Велико Търново протестираха срещу проекта за Национална стратегия за детето

Протест във Велико Търново срещу проекта за Национална стратегия за детето.
Снимка: Здравка Маслянкова

Десетки семейства с децата си протестираха във Велико Търново тази вечер срещу проекта за Национална стратегия за детето. Според тях документът трябва да бъде отменен и пренаписан. Недоволните граждани се опасяват, че съществува риск социалните служби да изземат функциите на родителите, както и че се улеснява изземването на деца от семействата и преместването им при приемни родители.

Недоволните граждани смятат, че документът е плод на тоталитарно мислене и е категорично неприемлив. На митинга до паметника „Майка България“ последвалото протестно шествие беше посочено, че в основата на стратегията стои разрушаването на традиционното семейство, а документът цели ограничаване на правата на родителите:

„Като юрист мен ме притеснява неяснотата на правните норми. В тази стратегия се дава много широко право за една много субективна преценка на държавни служители и държавата за много дейности иска да абдикира и да ги даде в частници срещу финансов интерес“.

„Не приемаме най-много намесата на държавата в семейството и делегирането на различни права и правомощия в неправителствени организации“.

„Срещу експанзията на държавата срещу нашите деца. Българинът обича децата си, а не някой да ни определя и да ни ги иззема“.

„Когато има малтретирано дете, да бъде наказан насилникът, но не и да бъде иззето детето от вкъщи, защото няма някой чужд човек, който да се грижи по-добре от собствените му майка или баща“, коментираха участници в протеста.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени