Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия обяви, че ще направи всичко възможно, за да избегне война в Близкия Изток

Снимка: Reuters

Саудитска Арабия ще направи всичко възможно, за да избегне война в Близкия изток, но е в готовност да реагира „с цялата си мощ и решителност“ след атаките срещу нейни петролни танкери и инсталации. Това заяви на пресконференция саудитският министър на външните работи Адел ал-Джубейр, цитиран от Ройтерс. 

Той обвини Иран, че се стреми да дестабилизира района и прикани международната общност да поеме отговорността да спре тези действия. Джубейр съобщи, че проиранските йеменски бунтовници хуси са изстреляли по Саудитска Арабия 225 ракети и са изпратили към кралството 141 безпилотни летателни апарата. 

Саудитският крал Салман е поканил на спешна среща ръководители на страните от Персийския залив и други арабски лидери, на която да обсъдят нападенията от последната седмица срещу Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, съобщи външното министерство в Рияд.

Миналата неделя край бреговете на емирствата бяха извършени саботажи срещу четири търговски кораба. Два дни по-късно дронове с експлозиви атакуваха петролни инсталации западно от саудитската столица, припомнят информационните агенции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна