Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните работници са предотвратили изоставянето на над 1700 деца през миналата година

Снимка: pixabay.com

Социалните работници са предотвратили изоставянето на над 1700 деца през 2018-а година, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Ведомството цитира тези и други данни заради твърдения в социалните мрежи за „незаконно отнети деца“.

Основният приоритет в работата на социалните работници е децата да бъдат отглеждани от своите родители и в тази връзка се осъществяват дейности за подкрепа на семействата. Това става чрез осигуряването на подходящи социални услуги и оказване на финансова подкрепа, обясняват от социалното министерство. От там посочват, че за миналата година социалните работници са помогнали на 1 733 деца да продължат да живеят с родителите си.

Извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се прилага след сериозно проучване и оценка на конкретния сигнал за дете в риск. От министерството категорично възразяват срещу разпространението на манипулативни информации за незаконно отнемане на деца. Подобни твърдения могат да бъдат определени единствено като фалшиви новини.

През 2018 година 731 деца са били настанени в семейство на роднини и близки, изключение правят единствено случаите, когато по различни причини се налага спешното извеждане на детето. За същия период социалните работници са работили по 1 235 случая за извеждане на деца от семейството, в 495 от тях децата са върнати на родителите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна