Eмисия новини
от 05.00 часа

Кампания за безплатни прегледи на белите дробове стартира на 31 май

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Кампания за безплатни профилактични прегледи на белите дробове стартира на 31 май по повод Световния ден без тютюнев дим.

Инициативата ще продължи до края на годината за жителите на София, Благоевград и Враца.

437 души са прегледани в рамките на кампанията през 2018, а 138 от тях са били диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест. Тази година акцент се поставя и върху пушачите на бездимни и електронни цигари, които са с рисков профил за развитие на белодробни болести.

"Малко българи се лекуват от ХОББ, а България е сред страните, в които между 10 и 15 процента, по данни на Европейската здравна комисия, боледуват от ХОББ. Затова, с нашата кампания, ние призоваваме пушачите, за да диагностицираме рано и да започнем ранно лечение на ХОББ, разбира се, и други заболявания", каза д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

В София прегледите ще се извършват във Втора градска болница. Записване и повече информация на тел. 070010126 всеки работен ден между 10 и 16 ч., както и на сайта на Института за здравно образование.

Още от

Връчват наградите Лекар на годината

публикувано на 17.10.19 в 08:18