Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайко Маас: Решението за стратегическа инвестиция е в ръцете на „Фолксваген“

| обновено на 20.05.19 в 13:02
Министрите Екатерина Захариева и Хайко Маас направиха първа копка на новата сграда посолството на Германия в София
Снимка: БГНЕС

България е силен проевропейски партньор в сърцето на ЕС и ние сме сигурни, че и след изборите ще продължи да говори със силен проевропейски глас. Това каза министърът на външните работи на Германия Хайко Маас след среща с вицепремиера и български външен министър Екатерина Захариева. 

На въпрос на „Хоризонт“ дали България може да получи подкрепата на федералното правителство за стратегическа инвестиция, Маас отговори, че решението е изключително важно, но е в ръцете на ръководството на „Фолксваген“.

„Бях подготвен, че тук ще ми бъде зададен този въпрос. Разбирам, защото това е изключително важно решение, но то ще бъде взето от фирмата „Фолксваген“, където политиката не може да се намесва. В България действа активно индустриално-търговска камара, в България немският език е много разпространен и всичко това би трябвало да има значение и да бъде взето предвид от „Фолксваген“, когато оттам решат публично да оповестят решението си“, допълни Маас.

Маас не направи прогноза дали австрийската политическа криза ще се отрази на европейските избори и в двете държави, но призова българските граждани да гласуват.

Много важно за България и за българското правителство е на предстоящия вот в неделя да бъде преодолян нарастващият популизъм и евроскептицизъм, допълни от своя страна министър Захариева.

В рамките на двудневната си визита Хайко Маас се срещна снощи с премиера Бойко Борисов, а днес има разговор с президента Румен Радев. 

Посещението е по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Захариева и Маас пътуваха днес със столичното метрото до посолството на Германия, където направиха символична първа копка на новата сграда и зазидаха капсула на времето с послание за бъдещите поколения, която беше поставена в основата на строежа.

В нея са сложили копие от княжеския указ от 1904 г., с който е назначен първият български дипломатически представител в Германия ген. майор Никифор Никифоров, обръщение към идните поколения на Захариева, юбилейна монета за 100-годишнината на „Баухаус“, текстът на германската конституция и парче от Берлинската стена.

Преди това двамата първи дипломати направиха разходка в историческия център на София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени