Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Лисичаров: Основният проблем на бизнеса с розов цвят е свръхпроизводството

| обновено на 20.05.19 в 12:42
Снимка: Венета Николова

Основният проблем на бизнеса с розов цвят и розово масло е свръхпроизводството, а кризата при бизнеса с лавандулата ще се задълбочава, каза в предаването „Преди всички“ Филип Лисичаров, който е производител и председател на сдружение "Българско розово масло". Според него цената на розовото масло години наред е била нереално висока. Лисичаров направи прогноза:

"В бранша ще останат фирмите, които са с дълготраен интерес, навлязоха изключително много и се направиха изключително много насаждения, чисто спекулативно, било то за субсидии, било то, защото някой е чул и прочел, че се правят много пари от този бизнес, което при всяка една пазарна икономика, при всеки един продукт би довел до свръхпроизводство. Същото е и при лавандулата. Там обемите са още по-големи и кризаща ще е още по-сериозна".

Тази вечер розопроизводители от Подбалкана и от страната ще учредят сдружение в Карлово. След протестите миналата година парламентът одобри на първо четене Закон за розата, но според дребните производители проблемите в бранша продължават. Хората са притеснени от ниската изкупна цена на килограм розов цвят, която е 1 лев и 50 стотинки. Производителите ще настояват за субсидия от 150 лева на декар и компенсация за произведена продукция, каза пред „Хоризонт“ Тодор Стоянов от село Васил Левски в Розовата долина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени