Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски, пише „Комерсант“. Поканени са президентите на Литва, Латвия, Естония, Грузия и Унгария, както и вицепрезидентът на Турция, премиерът на Молдова, и ред министри от страни-членки на ЕС и Канада. От Съединените щати ще пристигне делегация от 15 души, водена от министъра на енергетиката Рик Пери. Русия не е получавала покана.

Във фокуса на руските издания е и кризата в правителството на Австрия.

„Рускиня“ предизвика политическа криза в Австрия, пише “Взгляд“.

Австрийският премиер Себастиан Курц реши да се оттегли от коалицията с австрийската Партия на свободата, чийто лидер Хайнц-Кристиан Щрахе бе в центъра на голям скандал. Немските издания Spiegel и Suddeutsche Zeitung, публикуваха многочасови записи, в които Щрахе и неговият помощник Йохан Гуденус обсъждат с предполагаема „руска племенница на олигарха“ финансовата подкрепа на парламентарните избори през 2017 г. Щрахе обяви оставката си от правителството и от поста председател на Австрийската партия на свободата. Оставка подаде и Йохан Гуденус, включително като депутат. Сега страната очаква предсрочни парламентарни избори.

Вестник Die Welt твърди, че така наречената "рускиня" е била „примамка“ и цялата среща се е оказала „капан“. Вилата, в която са водени преговорите, е била оборудвана с няколко скрити камери за наблюдение.

Тайнствена „рускиня“ събори правителството в Австрия, пише руският вестник „Московский комсомолец“ и се пита дали този скандал ще подкопае отношенията между Виена и Москва.

За „Independent“ отношенията между Съединените щати и Иран са централна тема. Американският президент Доналд Тръмп предупреди Иран, че ще бъде унищожен при война със Съединените щати в момент на ескалиращо напрежение между двете страни, пише изданието. Иранският президент Хасан Рохани заяви, че резервите от уран на страната ще бъдат обогатени близо до нивата за производство на оръжия, освен ако световните сили не се договорят за нова сделка до 60 дни.

В отговор Тръмп заповяда въвеждането на нови санкции срещу Иран и разполагането на ударна група от военноморските си сили в Близкия изток.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна