Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзниците от "ОПЕК +" вероятно ще продължат с политиката на "постепенно" ограничаване на петролното производство

Петролът поскъпва с над 1% с оглед на ескалиращото напрежение около Иран

В понеделник петролните фючърси поскъпват с над 1% на фона на ескалиращото напрежение около Иран и след като ОПЕК и неговите съюзници сигнализираха, че вероятно ще продължат с политиката на ограничаване на добивите с оглед на все още "многото" доставки на петрол в световен план.

След проведената през уикенда среща във формата "ОПЕК +" в Джеда, Саудитска Арабия, Съвместният комитет за наблюдение на министрите (JMMC) потвърди ангажимента си за постигане на балансиран петролен пазар, макар и без да вземе официално решение за продължаващо намаляване на добивите през втората половина годината, като в същото време насочи следващата си среща за 19-ти юни във Виена, съобщава Ройтерс.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих заяви в неделя, че е налице консенсус между страните-членки на ОПЕК и съюзниците на картела, включително Русия, за ограничаване на складовите запаси на суров петрол чрез по-нататъшно "постепенно" съкращаване на добивите с оглед на все още "изобилните" доставки в световен план. Ал-Фалих допълни, че неговата страна ще продължава да реагира на нуждите на това, което той определи като "крехък" пазар на черното злато.

Той все пак посочи, че евентуалното "преобръщане" през втората половина на 2019-а година на производствените ограничения, съгласувани между ОПЕК и неговите съюзници, е представлявало основният вариант, обсъждан на заседанието на енергийните министри през изминалия уикенд, но подчерта, че "нещата могат да се променят до следващото заседание през юни".

ОПЕК, Русия и други нечленуващи в картела производители от формата, известен като "ОПЕК +", се съгласиха да намалят съвместните добиви с 1,2 млн. барела на ден в рамките на първите шест месеца на настоящата година - споразумение, чиято цел беше да се спре нарастването на петролните складови запаси и да се подкрепят цените.

Руският енергиен министър Александър Новак пък предупреди, че несигурността в Близкия изток и напрежението между САЩ и Китай създава "много нестабилен" петролен пазар. Той също отбеляза, че е било обсъдено облекчаване на производствените съкращения, но добави, че ситуацията с доставките ще бъде по-ясна след един месец, включително за страните, които са обект на санкции.

Като цяло Съвместният комитет за наблюдение на министрите (JMMC) (енергийните министри във формата "ОПЕК+") потвърди ангажимента си за балансиран петролен пазар, ни без да вземе официално решение относно ограничаването на добивите в бъдеще, и насрочи следващата си среща за 19 юни във Виена.

"ОПЕК +" ще обсъдят поне два сценария, които биха увеличили производството на петрол от сегашните нива, според източници, запознати с дискусиите, цитирани от "Уолстрийт джърнъл" и Ройтерс, като и двата сценария все пак предполага по-високо производството през второто полугодие.

Единият сценарий, представен на делегатите, предполага да се премахне настоящото презипълнение на договорените съкращения на добивите, което може да увеличи производството с около 800 хил. барела на ден. Тъй като някои производителки в момента съкращават добивите си повече от договореното, ако всички страни-членки на формата "ОПЕК +" се върнат към договорените през декември 2018-а година нива (за съкращения в размер на 1,2 млн. барела дневно), тяхната обща продукция ще бъде еквивалентна на увеличение от 396 хил. барела на ден за участващите членове на картела и с 411 хил. барела на ден за Русия и останалите съюзници, които не са членове на ОПЕК.

Другият обсъждан сценарий ще позволи на отделните производители да използват за своя база за намаляване максималното ниво, което те са достигнали в един от последните четири месеца на 2018-а година - преди да започне новия кръг съкращения за 1,2 млн. барела на ден. Това би означавало, че договорените съкращения на производството на петрол ще бъдат намалени до 900 хил. барела на ден.

Петролните фючърси поскъпват през днешната търговия, тъй като инвеститорите продължават да акцентират предимно на ескалиращото напрежение в Близкия Изток. В неделя американските президент Доналд Тръмп заплаши Техеран чрез туитър: "Ако Иран иска да се бие, това ще бъде официалният край на Иран. Никога повече не заплашвайте Съединените щати“. Той написа това в отговор на вчерашното изявление на командващия корпуса на гвардейците на революцията Хосейн Салами, че Иран не иска война, но и не се страхува от война. Саудитска Арабия пък заяви, че е готова да отговори с "всички сили" и че Иран трябва да избегне войната.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юли поскъпват с 1,33% към 73,15 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни - с 1,43% към 63,65 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна