Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Политико“: Социалист може да оглави следващата ЕК

Но той едва ли ще е Франс Тимерманс

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Внезапно се оказа, че идеята социалист да оглави следващата Еврокомисия, не е толкова невъзможна, коментира днес „Политико“.

Само преди няколко седмици възможността постът да бъде зает от кандидат на лявоцентристката Партия на европейските социалисти (ПЕС) изглеждаше абсурдна. Нито един социалист не е бил начело на ЕК от 1999 г., когато Мануел Марин замени Жак Сантер, консерватор от Люксембург, който хвърли оставка в корупционен скандал. Нито един социалист не е бил и цял мандат председател на Комисията след французина Жак Делор, който бе на поста от 1985 до 1995 г.

Но отложеният Брекзит позволява на британските лейбъристи да участват в изборите за Европарламент тази седмица, което увеличава броя на местата, които ПЕС вероятно ще вземе, сочат прогнози на „Политико“, според които левицата ще финишира с минимална разлика от 21 евродепутати след дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

Във финалния дебат на водещите кандидати за председател на ЕК претендентът на социалистите и настоящ зам.-шеф на институцията Франс Тимерманс открито призова за ляв алианс, включително либерали, Зелени и крайната левица, който би обхванал лидери от Еманюел Макрон до Алексис Ципрас. Подобен съюз може да наруши монопола на ЕНП, която държи в момента трите най-високи поста в ЕС – Комисия, Съвет и Парламент.

Но подобен ляв алианс ще бъде твърде сложен за формиране и социалист шеф на ЕК може да излезе от по-традиционно и проевропейско мнозинство на ЕНП, ПЕС, нова либерално-центристка група и Зелените. Подобно мнозинство се очаква след евровота заради прогнозите за възход на крайнодесни и популисти.

И ако социалисти, либерали и Зелени намерят общ език, ЕНП ще бъде принудена да се съобрази, въпреки очакваното си най-добро представяне.

Но това не означава, че именно Тимерманс може да оглави следващата ЕК. Сред левицата често се споменава името на бившата датска премиерка Хеле-Торнинг Шмит, както и външния министър на Испания и бивш шеф на ЕП Жозеп Борел.

Споменават се и имената на двама либерали – премиерите на Холандия и Дания Марк Рюте и Ларс Льоке Расмусен. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!