Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канцлерът на Австрия се разделя с крайнодесния си коалиционен партньор

| обновено на 20.05.19 в 20:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц уволни тази вечер вътрешния министър Херберт Кикъл от крайнодясната Партия на свободата въпреки заплахата на коалиционния му партньор всички нейни министри да напуснат, ако го направи.

Почти веднага говорител на Партията на свободата заяви, че всички министри на формацията ще подадат оставки.

Разпадът на коалиционното правителство вещае предсрочни избори през септември.

„Щом разбрах, че нещата стоят така, аз се договорих с федералния президент за начина, по който до изборите да бъде осигурена политическа стабилност. Свободните министерски кресла да бъдат заети от експерти и висши служители. Така и в този труден момент ще съумеем да запазим функциониращо правителство и няма да загубим гласа си във важните решения на европейско равнище след евроизборите в неделя“, каза Курц на пресконференция.

Австрийският канцлер обясни, че Кикъл няма как да остане начело на вътрешното министерство и да надзирава разследването за търговия с влияние срещу вече бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе

„По време на заснетите събития Херберт Кикъл бе генерален секретар на своята партия и отговорен за финансирането й. Затова след консултации с президента реших да му предложа да освободи от длъжност вътрешния министър“, каза канцлерът.

„Ще напуснем нашите постове, ако вътрешният министър Херберт Кикъл бъде принуден да се оттегли“, заяви по-рано днес Норберт Хофер, който е новият лидер на крайнодясната Партия на свободата и посочен за вицеканцлер на мястото на Хайнц-Кристиан Щрахе. Той подаде оставка в събота заради т.нар. „Афера Ибиса“.

Ново изследване дни преди евроизборите показа днес, че подкрепата за крайната десница е намаляла с 5% до 18 на сто след скандала.

Анкетата даде на управляващите консерватори на Курц ръст от 4 пункта до 38 процента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна