Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов призова за намаляване на ДДС и пълна 13-а пенсия

Румен Гълъбинов
Снимка: БГНЕС

Когато някой иска да направи нещо по-добро за народа си, не бива да бъде укоряван, ДДС е крайъгълен камък на всяка европейска система, заяви пред БНР икономистът Румен Гълъбинов.

В предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ той подчерта, че с нивото на ДДС се влияе на икономическия растеж.

„ДДС оказва влияние върху разпределението на богатството в едно общество. Като искаме да увеличим растежа и от там приходите, намаляваме ДДС или въвеждаме диференцирана ставка.“

В България е от изключителна важност да се намали ДДС, смята Гълъбинов. Според регламентите на ЕС има възможност да се свали до разрешените 15%, вместо сегашните 20%, подчерта той.

В Гърция предвиждат и 13-а пенсия за хората с ниски доходи.

„У нас до кога няма да има 13-а пенсия? Даваме едни смешни 40 лева за Коледа и Великден!“

След като в средата на годината има натрупани 2,5 милиарда лева излишък, нищо не пречи да бъде въведен този механизъм за най-бедните, посочи икономистът. Той намира сегашния момент за най-подходящ да се работи проактивно с данъчната политика за спиране на тенденцията на намаляване на растежа.

Гълъбинов призова и за намаляване на данък дивидент за бизнеса от 5% на 3% и „дори да освободим от този данък стратегическите инвеститори за определен срок“.

„Данъчната политика е силен лост за развитието на икономиката - ако държавата има желание и може да го направи“, добави той.

Цялото интервю с икономиста Румен Гълъбинов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!