Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенец търси производител на иновативен тип инвалидна количка

Русенецът Диян Господинов
Снимка: Личен архив

Проект за високопроходимо, плъгин хибридно средство за придвижване на лица с намалена подвижност в градска и околоградска среда има русенецът Диян Господинов. Зад това сложно определение стои нещо много просто, за което обаче се оказва невъзможно да се намери производител. Става дума за нов, съвременен тип инвалидна количка. 

Диян Господинов е на 33 години, занимава се с поддръжка на сайтове и вече 16 години е в инвалидна количка. В Русе той е достатъчно известен, тъй като е единственият неуморен борец за достъпна градска среда - без особен успех, но все пак остава борец.

Така, от личен опит и с много несгоди, Дидо в продължение на пет години работи по свой проект за количка. Пари не иска. Търси производител. И го търси активно. Писал е писма на специалисти в бранша, на всички технически университети, на организации и проектанти, но на никого не му се занимава. Пари нямало, финансирането за научни проекти било по друг параграф, нямало как и защо да го правят, като има подобни на пазара. Цената им обаче е от 12 до 28 хил. лева - абсурдна сума за който и да е човек с  увреждания в страната ни.

Понеже знае всичко това, Диян Господинов се е съобразил и има решение дори за доставка на конструкцията, а от там насетне инженерите биха се справили с лекота.

Тази електрическа количка, с която се придвижва Дидо, струва 3019 лева по разчети на медико-социалната ни система. Тя е друга тема, но в общи линии правилата ѝ са също толкова странни, както и решенията ѝ.

За всеки, който е обикалял улиците на градовете в Западна Европа, са познати електрическите колички за възрастни хора, с които те просто улесняват живота си. Тук обаче това засега е само мечта не само за възрастните, но и за тези, които имат нужда.

Въпреки множеството откази за производство на електрически колички Дидо се надява все пак да има шанс. И ще продължи да се бори за това.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени