Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от СПГЕ "Джон Атанасов":

Зад всеки отличен ученик и успешен бизнесмен, стои един добър преподавател

Хората оценяват не само знанията в/от училище, но и взаимоотношенията, емоциите, доверието

Снимка: СПГЕ „Джон Атанасов“
Дните преди 24 май посвещаваме Радиоприемница на учителите. Тези, които водят децата ни не само към буквите и словото, но въобще – към знанието, без което няма прогрес, няма развитие, няма благоденствие и добър живот.

Ще говорим за качеството на образованието, за квалификацията и отдадеността на преподавателите, за очакванията на родителите, за стереотипите, достойнствата и недостатъците в тази система, за взаимоотношенията на участниците в нея.

Днес започваме с разговор на професионалното образование. Гостуват ни учители от Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов" -
Ани Ушанова (програмиране, уеб и графичен дизайн)
и Грета Райковска (английски език).

Интересът към нашето училище е традиционен, сред най-желаните са специалностите, свързани със системно и приложно програмиране – обясни Ани Ушанова. В скоро проведения ден на отворените врати родителите също са проявили активност и са задавали много въпроси за начина на подготовка и тестуване на учениците. По думите й някои от децата разбират дали (не) са направили добър избор по-късно. Защото за програмиста се изисква да притежава определени качества – добри математически способности, задължително да имат и абстрактно мислене.
Изборът трябва да се взема само съобразно качествата и интереса на самото дете и да не се базира на родителските амбиции.

А учителят трябва да успее да запали искрата на знанието у децата.

Езикът е необходимост – подчертава Грета Райковска, - и за професионалното израстване, но дори и само за това, че ни прави по-свободни в комуникацията. – Езикът отваря врати, позволява да се използва информация в оригинал, още преди тя да бъде преведена. Интересът и мотивацията на младите хора е голям.

Още повече, че се използват и интерактивни методи на обучение.

Езикът се усвоява и на професионално ниво. А едно от приложенията се вижда в програмата „Еразъм“, по която ученици ходят на обмен в други училища зад граница, допълва Ушанова.

Оценките са важни за всеки – и за оценяващия, и за оценявания, и за ученици, и за учители (в двете им роли).

Най-доволни сме, когато наши ученици се представят с успех на състезания или в практиката, която те провеждат в истински IT компании.

Зад всеки отличен ученик, зад всеки успешен бизнесмен, стои един добър преподавател.

Стремежът на учителите е постоянно да (се) учат, да актуализират знанията, които преподават. А достъпността е гаранция, че материалът ще предизвика интерес, коментират от Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“. Същевременно не се пренебрегват т.нар. меки умения.

Важно е да се предадат знания на учениците, но още по-важно е те да се научат да надграждат умения, да придобият навика и да имат желанието да се трудят.

Чуйте разговора на Добринка Добрева с учителите Ани Ушанова и Грета Райковска.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени