Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк очаква стагнация на германската икономика през второто тримесечие

Снимка: bundesbank.de

Икономиката на Германия вероятно ще стагнира през текущото тримесечие, тъй като големият производствен сектор на страната продължава да се бори със забавящото се световно търсене, посочи централната банка на страната при представяне на редовния си месечен доклад.

Негативната оценка на най-голямата европейска икономика контрастира със стабилните данни за първото тримесечие, публикувани през миналата седмица, които показаха увеличение на БВП с 0,4% спрямо последното тримесечие на миналата година, благодарение на добро поведение на частното потребление и на истински бум в строителния сектор.

Бундесбанк обаче предупреди в понеделник, че отскокът от първото тримесечие се дължи главно на еднократни фактори, които вероятно ще изчезнат или дори ще обърнат посоката през трите месеца до края на юни. Тези еднократни позитивни фактори включват правителствени стимулиращи мерки, временно възстановяване при покупките на автомобили и оживена строителна дейност в резултат на благоприятни климатични условия в началото на годината, отбеляза централната банка в своя месечен доклад.

"Немското икономическо производство през второто тримесечие на 2019 година е много малко вероятно да надхвърли нивото, достигнато през първото тримесечие, което беше подсилено от редица еднократни ефекти. Силите в низходяща посока продължават да са преобладаващи в индустрията и те дори могат донякъде да се засилят", отбеляза Бундесбанк.

Германската експортно-ориентирана икономика, заедно с италианската, се оказаха като едни от най-силно изоставащите в Европа през последните месеци, въпреки силната национална икономика, която се гордее с най-ниската безработица в продължение на поне три десетилетия (от Обединението на Германия насам).

Икономисти и анализатори обвиняват за това силната зависимост на страната от износа, особено спрямо Китай, което я направи особено уязвима за търговските напрежения в световен план, предизвикани от протекционистката политика на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. Политиците в Берлин се опасяват, че Белият дом може да въведе наказателни мита върху вноса на германски автомобили, както многократно заплашваше президентът Тръмп, което ще нанесе допълнителен удар върху водещото експортно перо на страната.

Бундесбанк обаче отбеляза, че дори ако продължи спадът в германската индустрия, в същото време вероятно ще се увеличат вътрешно-ориентираните сектори, които са подкрепени от стабилния пазар на труда и от ниските лихвени проценти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна