Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дано скандалът "Щрахе" отвори очите на избирателите

Директорът на българската секция на "Дойче веле" Александър Андреев обяви разкритията за корупционните схеми на бившия австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе като шанс на избирателите в Европа да прогледнат с кого си имат работа.

А в лицето на националистите те си имат работа с  разгащени, вулгарни, лицемерни, хитри и в същото време глуповати дейци, течения и партии. 

Те са на гребена на вълната благодарение на вътрешните кризи на ЕС, но и с парите от фабриките за тролове на Путин. Партиите на Марин Льо Пен, Матео Салвини и Щрахе са в близки връзки с Русия на Путин, прокламират християнството,  традиционните ценности, защитници на морала, срещу хомосексуалните....

Путин и обкръжението му се опитват за вбият клин в европейските държави и общества.

Според Александър Андреев не е случайно, че скандалът гръмва в Австрия. Влиянието на Русия там е голямо не само заради прилива на червени капитали от по- ново време. Журналистът припомни, че веднага след войната Австрийската комунистическа партия става мощен собственик на национализирано имущество, прехвърлено й от съветската окупационна власт. 

От влиянието, което има не следва автоматично изводът, че Путин е толкова силен, коментира Андреев. Той акцентира върху все по- голямата роля на социалните мрежи и то върху младите хора. 

Те вкарват в политическия дискурс  все по- креслив и вулгарен тон, който заглушава тона на почтеността, приличието, умереността и спокойствието. Води се битка срещу експертността.

Според Александър Андреев независимо от начина, по който е заснето видеото и фактът, че е "задържано" две години същината му е важна и трябва да има разследване.

Но по- важно е какво влияние ще има този скандал върху европейската публичност. Става дума и за свободата на медиите и с какви средства такива политици ги ползват. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна