Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на европейските борси и на Уолстрийт след спад на технологичните акции около кризата с "Хуавей"

В понеделник европейските борси се оказаха по силен натиск от продажби в резултат на ескалиращото търговско и геополитическо напрежение, като най-солиден спад отбелязаха акциите на технологичните компании с оглед на заразното негативно отражение на кризата около китайската компания "Хуавей".

След като седмица по-рано САЩ вкараха "Хуавей" в т.нар. "черен списък" с чуждестранни компании, американската мегакомпания "Гугъл" (Google) обяви, че прекратява част от бизнеса си с третия по големина производител на смартфони в света.

Това беше последвано от решение на германската компания Infineon да спред доставките на микропроцесорно оборудване за "Хуавей", което провокира първоначален срив на нейните акции с близо 5%, преди спадът да се ограничи до около 3 на сто.

Опасенията, че кризата с "Хуавей" ще засегне целия технологичен сектор както в Европа, така и в САЩ, провокира силен спад на акциите и на други европейски компании за микропроцесорно оборудване, като акциите на AMS падат с над 14%, на STMicroelectronics - с 9,5% и на ASML - с над 7%.

Под натиск от продажби се намират и акциите на европейски компании за луксозни стоки, които имат важен бизнес в Китай, като акциите на LVMH Moet Hennessey се понижават с над 3 на сто.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,2% в резултат и на ескалация на геополитическото и търговското напрежение, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нови заплахи срещу Иран и отново втвърди реториката спрямо Китай по отношение на търговските преговори и митническите тарифи.

Германският индекс DAX 30 се понижава с 1,65% след спад както на акциите на компанията за микрорпоцесори Infineon, така и на акциите на Deutsche Bank към рекордни исторически дъна с оглед на разразилия се скандал с прикрити съмнителни транзакции през голямата германска банка на Доналд Тръмп и неговия зет Джаред Кушнер.

Френският индекс CAC40 пък се понижава с 1,7%, а италианският MIB - с цели 2,65% на фона на митинг през уикенда в Милано, на който крайнодесни и националистически партии от 11 страни в ЕС отбелязаха визията си за историческа промяна в Европа след тазседмчините избори за Европейския парламент.

Американските пазари на акции също стартираха с понижения търговията на Уолстрийт в понеделник поради негативното отражение на напрежението между САЩ и Китай върху настроението на инвеститорите.

Индексът DJIA се понижи първоначално с около 100 пункта (спад с 0,4%), а широкият индекс S&P500 - с 0,6%. Подобно на борсите на стария континент, американският технологичен индекс Nasdaq Composite също отбеляза най-солиден спад от 1,38% при старта на днешната американска търговия.

Акциите на редица технологични компании, базирани в САЩ, се намират под силен натиск от продажби, след като агенция Блумбърг съобщи, че мнозина от тях, включително Xilinx, Intel Corp.,  Qualcomm Corp. и Broadcom Inc., са замразили доставките на важен софтуер и хардуер за китайския технологичен гигант "Хуавей". Акциите на Xilinx поевтиняват с 6,47%, на Intel - с 2,16%, на Qualcomm - с 5,31% и на Broadcom - с 4,5%.

Спад с над 2% бележат и акциите на Alphabet Inc., след като компанията-майка на Google преустанови бизнесът си с "Хуавей", който изисква прехвърлянето на хардуер, софтуер и на технологични услуги, с изключение на онези, които са публично достъпни чрез лицензирания отворен код на Android (AOSP - Android Open Source Project).

Понижение с над 3% бележат и акциите на Apple Inc., допринасяйки за спада на фондовите индекси DJIA и Nasdaq Composite.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени