Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порои наводниха улиците на Бургас и нанесоха щети в Свищовско, Варненско и Великотърновско

Градушката с размери на лешник е унищожила реколтата в селата от община Левски.
Снимка: БНР

Силна градушка, продължила повече от 15 минути, удари в следобедните часове Велико Търново. Заради бурята, кметът Даниел Панов свика оперативния щаб за реакция при бедствия и аварии.

Възложена е обстойна проверка за щети и поражения от природната стихия.

Градушка с големина на лешник падна следобед и в Горна Оряховица и околните села. Няма сигнали за сериозни материални щети и пострадали хора.

От бурята са повалени дървета на пътя Велико Търново - Горна Оряховица през Арбанаси.

Движението е затруднено.

Градушка пак с големината на лешник е унищожила насажденията в дворовете на жителите на варненското село Юнец. Кметът на населеното място с 30 жители-Стефан Кулев разказа:

“Изведнъж се изля голям град заедно с дъжд. Едрината на топчетата бяха малко по-малки от тези на лешника и нанесоха щети основно по дворовете на хората, защото ние нямаме земеделски стопани, които да имат площи около селото“.

Градушка е паднала и в село Шкорпиловци. Смята се, че щетите са сериозни, но тепърва предстои там да бъде извършен оглед.

Пороен дъжд и градушка наводниха улици в Бургас. Под вода са околовръстният път край бургаския комплекс "Зорница" и районът под моста "Владимир Павлов".

В общината и в областната управа няма постъпили сигнали за наводнени жилища.

Комисии започват днес да оценяват щетите в района на община Левски, където порои и градушки унищожиха напълно земеделските посеви.

193 литра на квадратен метър - толкова много дъжд се е изсипал вчера само за 10-15 минути в ловешкото село Дерманци, съобщи Анастасия Стойчева, дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

И градушка е паднала в Дерманци - с размер на градовите зърна 1,5-2 сантиметра.

Десетки къщи пострадаха в няколко села в община Свищов. За четири дена регионът пострада сериозно за втори път. Отново е прекъсната железопътната линия между Свищов и Левски. Нанесени са значителни материални щети на пътната инфраструктура, няма бедстващи хора. Село Морава отново е от най-засегнатите, посочи кметът Георги Георгиев:

„20 минути го засякох падаше град, примесен с обилен дъжд и докато дойдох на центъра, видях, че по тази улица, която се намира в дясната страна, тръгна река“.

Осем пътници са били евакуирани от пътническия влак между Левски и Свищов. Хората са извозени с коли на община Свищов до домовете си.

Пострадали са десетки имоти, споделят местните:

„Голям дъжд с градушка примесен, направо адът се отприщи. Ниви под вода, жп прелезът и той отвлечен“.

„Всичко е убито, чушки, домати. Асфалтът всичкият е изринат, нямаме асфалт вече.“

„Имам наводнени площи с царевица. Около 90 декара. Нямам застраховка“.

Вътрешният министър Младен Маринов и министърът на земеделието Десислава Танева заедно с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов тази сутрин ще пристигнат в Свищов, за да направят оглед на пострадалите селища.

Градушки унищожиха земеделските посеви на четири землища в община Левски и в монтанското село Горна Вереница.

Силна буря с градушка отново падна и в района на община Левски. Няма бедстващи хора. Напълно унищожени са земеделските насаждения на четири землища.

В късния следобед силен дъжд и продължителна градушка, с големината на орех на места, падна над град Левски и селата Асеновци, Козар Белене и Аспарухово.

Любка Александрова, кмет на Община Левски:

"Бедстващи хора няма. Прекъснати бяха комуникациите навсякъде, но общо взето токът е възстановен. Трябва да се разчистят пътищата в Асеновци, където бурята е помела дървета. Силна градушка, отново са на сто процента занулени четири землища - на Левски, на Асеновци, на Аспарухово, на Козар Белене. Говорих със земеделци, нивите са все едно сега са изорани. Всичко е на земята, сто процента. Много е тежка картинката за пореден път".

Комисия тепърва ще оценява щетите:

"Смятам, че тази Агенция за борба с градушките, която преди седмица говореше за атакуване на градоносни облаци със самолети, не знам къде беше този път. Това се случва в цяла Северозападна България. Общината ми поредна година е, как да кажа, занулявана като земеделие и като икономика".

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология прогнозират, че постепенно облачността ще намалява и сутринта ще бъде незначителна. През деня ще преобладава слънчево време. След обяд над източните и планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!