Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов инспектира изграждането на газопровода от турската граница до компресорна станция "Странджа"

| обновено на 20.05.19 в 20:22
Борисов инспектира изграждането на 11-километрово трасе на газопровод от турската граница до компресорна станция "Странджа". Газопроводът е част от "Балкански поток" и газов хъб "Балкан".
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов инспектираха разширението на газопреносната мрежа в участъка от българо-турската граница до подстанцията "Странджа".

11-километрово трасе е част от "Балкански поток" и газов хъб "Балкан". Паралелно с газопровода се изгражда и газоизмервателна станция - до съществуващата компресорна станция, съобщи премиерът. Стойността на двата проекта е 76 млн. лева:

"Цялото трасе - 18 млрд.куб.м газ, плюс нашите находища, които имаме "Хан Аспарух", "Терес" и "Силистар", имаме не 100, а 1000 процента диверсификация. Огромен строителен обект, така че създаваме условия и за американски втечнен газ, и за руски газ, по "Балкански поток", и най-вече с тези съоръжения да не изпразним тръбите и България да остане на картата на газоразпределителната мрежа и да участва във всички тези процеси, които се развиват в света".

Трасето трябва да е готово до октомври, което ще даде възможност природен газ от Турция да постъпва на българска територия от януари 2020-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени