Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите в работата на Търговския регистър ще обсъдят министърът на правосъдието, омбудсманът и адвокати

Снимка: БТА

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов, ръководството на Агенцията по вписванията, омбудсманът Мая Манолова и адвокати ще се срещнат в сряда, поводът са проблемите в работата на Търговския регистър.

До срещата се стигна след сигнал на 64-ма адвокати до омбудсмана за проблеми с регистъра и опасения у юристите и гражданите:

"За злоупотреба с право, а именно - постановяване на многобройни откази по искания за вписвания за регистрация, с една цел - събиране на допълнителни и допълнителни такси", обясни Манолова.

Липсата на предварителна информация при срив на Търговския регистър, остарял софтуер, забавяне на обявяване на годишните финансови отчети, труден достъп до имотния регистър и липса на компенсация за гражданите, които са получили неправомерен отказ на длъжностни лица от Агенцията по вписванията, са други проблеми, на които са обърнали внимание адвокатите пред омбудсмана.

Адвокат Александър Пелев заяви:

"Включително и днес Търговският регистър имаше технически проблеми. Това е нещо, което засяга всички български граждани".

Манолова каза, че ще предложи законови промени за решаване на проблемите с Търговския регистър. Тя допълни, че от Агенцията по вписванията са изпратили писмо до нея, в което се твърди, че са предприети мерки за подобряване на ситуацията. Данните в писмото са недостатъчно пълни, обясниха омбудсманът и адвокатите.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!