Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Веселин Петров: Венозната болест е лечима, но движението може да я предотврати

Снимка: Георги Нейков
„Вземи краката си в ръце“ – под това мото Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология започна кампания за повече информираност по отношение на венозната болест.

За появата на заболяването основно значение имат наследствеността и обездвиженият начин на живот. По медицинска препоръка и необходимост до операция стигат около 10 000 българи годишно. Около 30-40 хиляди се лекуват консервативно.

Хроничната венозна болест на долните крайници е едно от най-разпространените заболявания  в развитите страни на Европа и Северна Америка. За Стария континент данните сочат, че от лека форма на хронична венозна болест страда 80-85% от населението, а варикозни вени имат 60% от жените и 40% от мъжете.  

Заболяването е изключително разпространено, всеки трябва да обърне внимание на този проблем – подчерта в Часът на здравето председателят на Дружеството по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология проф. Веселин Петров. – Всички капилярчета, разширени венички и венули, които виждате по краката, са израз на вече появило се заболяване, макар и в ранен стадий. Да не говорим за тежките случаи – тромбофлебити, дълбоки венозни тромбози, при които има опасност за живота на хората.

Проф. Петров цитира колега от международен медицински форум, според който след 8 часа на едно работно място всеки човек има признаци на първа степен на венозна недостатъчност.

Вените не трябва да се натоварват с продължително седене или стоене. Човек трябва да се движи, това помага на кръвната циркулация.

Печенето на слънце на болни е забранено.
Спортове могат да се практикуват от пациенти с венозна болест, допълни още проф. Петров. Не бива обаче да се търсят рекорди, които изискват свръхнатоварване. Особено благоприятно се отразяват ходенето, леко тичане или водните спортове.

Чуйте целия разговор с проф. Веселин Петров, за да научите и видовете терапевтични подходи и кога се стига до оперативно лечение.

В рамките на инициативата ще бъдат организирани и поредица безплатни профилактични прегледи на тези, които желаят да проверят в риск ли са от разширени вени.
Прегледите ще се извършат в най-големите 8 български града в седмицата между 10 и 14 юни, според график, който ще бъде публикуван предварително тук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!