Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почистват и обозначават трасетата за планинско колоездене в Югозападното горско предприятие

Снимка: архив

Трасетата за планинско колоездене и пешеходните туристически маршрути на територията на Югозападното държавно горско предприятие ще бъдат почистени и обозначени с табели. За тази цел ведомството подписа споразумение с Българския планински съюз и Българската колоездачна лига.

Директорът на държавното ведомство Дамян Дамянов е поел ангажимент при извършването на стопанските дейности в горите туристическите маршрути и трасетата за планинско колоездене да бъдат почистени от храсти и паднали дървета, както и да се възстановят участъци, пострадали  от дъждове и ерозия. Всички пътеки ще бъдат обозначени с табели, а информация за тях ще бъде качена на сайтовете на Югозападното държавно предприятие и партньорските организации. Целта на инициативата е да не се налага колоездачите да минават по пешеходните алеи.

Първата съвместна акция ще бъде подобряване на състоянието на велотрасето от Владая до село Кладница като част от традиционната велообиколка на Витоша:

С оглед нарасналия брой на планинските колоездачи, от Югозападното държавно предприятие са  отови на партньорство с всички клубове в планинските райони, като след Витоша инициативата ще продължи в  държавните горски територии в Рила, Беласица и Огражден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!