Eмисия новини
от 01.00 часа

Православната църква почита днес Светите Константин и Елена

| обновено на 21.05.19 в 15:28
Автор:
Снимка: Радио Варна

На 21 май Православната църква прославя Светите равноапостолни цар Константин и майка му Елена.

На този ден Пазарджик отбелязва своя празник. Честванията започнаха с тържествена литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай. Литургията за здравето и благоденствието на българския народ започна в църквата „Св. св. Константин и Елена“. Оттам литийно шествие  се отправи към площад „Константин Величков“, където беше извършен благодарствен водосвет и беше издигнато националното знаме. Децата до 18 години, родени на 21 май, получиха подаръци от кмета Тодор Попов. Целият ден е наситен с празнични инициативи на различни места в града. Вечерният концерт от 20 ч. включва изпълнения на Васил Найденов, Мария Илиева, Надежда Александрова и Боро Първи.

Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия архимандрит Висарион възглави празничната божествена Литургия в смолянското село Момчиловци. Заедно с Негово Високопреподобие съслужиха председателят на храма „Св. св. Константин и Елена“ протойерей Николай Рангелов, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеници от духовната околия. На клира пя църковният хор на храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково с диригент Росица Казалиева.

Денят на цар Константин и майка му Елена е празничен и за град Елена. Откъде идва името на населеното място и как празнува градът - чуйте в интервюто с Иванка Сиракова, директор на Музея на Възраждането, в звуковия файл. 

Още от