Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Верните отговори от матурата по БЕЛ са качени на сайта на МОН

52 хиляди зрелостници се явиха на матурата по български език и литература

| обновено на 21.05.19 в 17:59
Снимка: БГНЕС

52 хиляди зрелостници се явиха на матурата по български език и литература.

Изпитният вариант беше генериран от журналист в сградата на Министерството на образованието. Темата, по която писаха учениците, е върху разказа „Косачи“ на Елин Пелин.

Изпитът е под формата на тест, който бе генериран в 5.30 часа тази сутрин в просветното министерство чрез компютър между над 11 милиона възможни комбинации.

Тестът съдържа 40 въпроса като има такива с един верен от четири възможни отговора, както и със свободен отговор.

Последната 41-ва задача е създаване на аргументативен текст по дадена творба.

Малко преди 16 часа на Министерството на образованието и науката пусна на сайта си теста и отговорите на изпита. Известно време сайтът бе недостъпен, изглежда заради големия интерес, но към 17 часа работеше нормално.

Повече от десет хиляди квестора са ангажирани за нормалното провеждане на изпитите.

Как премина изпитът в София провери  "Хоризонт" в седмо училище "Свети Седмочисленици":

"Добре беше. Не беше нещо особено. Реално ако си подготвен, ще го изкараш доста лесно. Около три часа продължи изпитът, то повечето време е организирането, отколкото самият изпит".

След 16 часа днес на страницата на просветното министерство ще бъдат публикувани изпитните варианти и верните отговори за изпита.

Резултатите от изпитите ще бъдат ясни до 13 юни.

„Нямаме сигнали за нередности и проблеми. Нещата вървят в посоката, заложена в организацията за провеждането на държавните зрелостни изпити“, заяви пред БНР малко след старта на изпитите Александър Трингов - държавен експерт по български език и литература в Министерството на образованието и науката.

В предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ той каза, че тази година няма различия при провеждането на матурите в сравнение с предишни и той е в три модула. Първият модул са задачи с избираем отговор – с 4 възможни отговора, с продължителност 60 минути. Вторият е със задачи с отворен отговор, който трябва да бъде написан, също с продължителност 60 минути. Третият изисква създаване на текст, като се дава възможност за избор между два жанра – интерпретативно съчинение или есе, обясни Трингов.

Той посочи, че темите за третия модул са достатъчно на брой, за да се гарантира обхватът на автори и произведения, които са включени в учебната програма. „Един човек има достъп до всички възможни варианти за 41-ва задача“, каза Трингов, коментирайки спекулациите за „изтичане“ на темата.

В сряда е вторият задължителен зрелостен изпит, който е по предмет по избор на учениците. Заявления за явяване на този изпит са подали близо 42 хил. абитуриенти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна