Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят тазгодишното издание на Индекс за безопасно шофиране

| обновено на 21.05.19 в 10:35
Снимка: БГНЕС

Днес официално ще бъде представено тазгодишното издание на инициативата Индекс за безопасно шофиране. Изследването цели въвеждането на валиден Национален индекс за определяне на рисковете в поведението на водачите в България.

В изследването грешките, допускани от водачите, се разделят на три групи. Първата са онези от шофьорите, които системно нарушават правилата за движение в резултат на  тяхното агресивно поведение на пътя, във втората група попадат шофьорите, които поради намалени възможности за бърза реакция допускат случайни грешки, и в третата категория са онези водачи, които се оказват опасни за останалите участници в движението поради незнание и неумение.

Чрез попълване на онлайн анкета на интернет страницата Ес Ди индекс всеки може да провери дали е безопасен шофьор.

Тази година в Индекса за безопасно шофиране има и нови елементи, най-важният от които е специален модул за изследване на рисковете от водачите на камиони и автобуси.

Алекси Кесяков от Обществената консултативна комисия по пътна безопасност допълни важността от това водачите да тестват реакциите си за справяне на ситуациите на пътя:

"Това е второто частно изследване, обхванати са голям процент от водачите в нашата страна, данните да стигнат до повече хора, да се коригира поведението, защото най-важното на пътя е ние да се предпазим, ние да оцелеем, ние да стигнем до там. По един и същи начин хората считат, че някой друг трябва да ги пази".

„Тази година планираме задълбочаване и разширяване на проекта. Основните промени са две. Първата – включваме в изследването водачи на камиони и автобуси“, каза пред БНР Яна Спасова – директор на консултантска и изследователска агенция „Експлика“. И обясни, че причината са сериозните щети, включително неимуществени, от тези превозни средство, както и увеличилите се произшествия с тях.

„Втората новост е, че преминаваме изцяло към онлайн набиране на информация, за разлика от миналата година, когато работихме със стандартизирано интервю в дома на респондента“, каза Яна Спасова. Така ще бъде дадена възможност на всички желаещи да се включат в проучването. А по-голямата база с информация ще повиши надеждността на заключенията и препоръките.

Интервюто с Яна Спасова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени