Eмисия новини
от 01.00 часа

Изплащат заплатите на около 150 шивачки от италианска фирма в Дупница

Протест на шивачки от фирма "А.М.Шуус"
Снимка: Кирил Фалин, архив

Около 150 шивачки от италианската фирма "А. М. Шуус“ ЕООД в Дупница вече получават заплатите си за 2016 и 2017 г. Възнаграждението им се изплаща от фонда за принудителни вземания, казаха тази сутрин работили в дружеството. Работничките организираха серия от протести, търсиха съдействието и на омбудсмана Мая Манолова, близо година продължиха процедурите в Инспекцията по труда в София и в Кюстендил по начисляване конкретно на сумите за получаване.

Конкретната сума, която получава всяка от шивачките, е от 1500  до около 2 хил. лева. Със свое решение на 7 декември 2018 г. Софийски градски съд обяви дружеството в несъстоятелност по искане на Главна инспекция по труда. Шивачките, които вече работят в други фирми, подали заявления да получат заплатите си - някои имат да взимат по три заплати за минал период, плюс обезщетения при съкращение, болнични, отпуски. До тази сутрин над 70 от работничките получили възнагражденията си по банкомат.

Васил Ватрачки, участвал в протестите и в съдебната битка на шивачките, обясни:

"До края на месеца, такова е и уверението на директорката на фонда, последният разговор, който беше с нея, че до края на месеца на абсолютно всички ще бъдат изплатени заплатите и обезщетенията. Изплащането тече в момента".

Още от