Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив подем на фондовите борси след отлагане на търговските рестрикции на САЩ спрямо "Хуавей" с 90 дни

Световните фондови борси се оцветиха в зелено по време на търговията във вторник благодарение на поскъпване на акциите от технологичния сектор, след като САЩ обяви временна отмяна на силните рестрикции спрямо китайската компания "Хуавей".

Решението на Министерството на търговията да позволи на "Хуавей" в срок от 90 дни да продължи да закупува продукти, произведени в САЩ, допринесе за ръст на голяма част от азиатските борси и по-специално на пазарите на акции в Китай.

Индексът Shanghai Composite приключи днешната търговия с повишение от 1,23%, докато по-малкият китайски индекс Shenzhen Composite нарасна с 1,77%. Южнокорейският фондов индекс Kospi пък приключи търговията на борсата в Сеул с повишение от 0,27%, основният тайвански индекс се повиши с 0,64%, индонезийският индекс JSX Composite - с 0,75% и австралийският S&P/ASX - с 0,37%.

Европейските борси също реагират позитивно на временното отслабване на американските търговски рестрикции спрямо "Хуавей", като общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,54%, парирайки част от вчерашния спад с 1,1%.

Основна подкрепа за днешния позитивен старт на фондовите пазари на Стария континент оказват акциите от технологичния сектор, които бяха подложени и на най-агресивен натиск от продажби по време на вчерашната търговия в резултат на ескалиралото напрежение около китайския технологичен гигант. След като седмица по-рано САЩ вкараха "Хуавей" в т.нар. "черен списък" с чуждестранни компании, американската мегакомпания "Гугъл" (Google) обяви в понеделник, че прекратява част от бизнеса си с третия по големина производител на смартфони в света. Това беше последвано от решение на германската компания Infineon да спре доставките на микропроцесорно оборудване за "Хуавей".

Опасенията, че кризата с "Хуавей" ще засегне целия технологичен сектор както в Европа, така и в САЩ, провокира силен спад по време на вчерашната търговия на акциите на редица европейски и американски компании за микропроцесорно оборудване.

Даденият от американското министерство на търговията 90-дневен временен лиценз на "Хуавей" обаче допринася за отскок на акциите на технологичните компании през днешната европейска търговия. Акциите на германската Infineon поскъпват с около 1%, след като вчера поевтиняха с близо 5%, докато акциите на AMS се повишават с 3%, но след техен срив с почти 15% по време на търговията в понеделник, а тези на STMicroelectronics нарастват с 3,08% (след вчерашен спад близо 10%).

Предпазливият инвеститорски риск-апетит през първата половина на днешната търговия се отразява позитивно и на германския борсов индекс DAX 30, който нараства с 0,91%, докато френският индекс CAC 40 се повишава с 0,45%, след като вчера те се разделиха с около 1,5% от стойността си.

Фючърсите на американските фондови индекси също подсказват за предстоящ позитивен старт на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на индекса DJIA се повишават с малко над 100 пункта (с 0,42%), а на индекса S&P500 - с 0,54%, заличавайки почти напълно техните вчерашни понижения съответно с 0,33% и с 0,67%. Най-солиден подем с около 0,9% бележат фючърсите на технологичния индекс Nasdaq 100, след като в понеделник индексът Nasdaq Composite приключи американската търговия с загуба от 1,46 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!