Eмисия новини
от 14.00 часа

От "Капачки за бъдеще" алармират: Болниците вече имат достатъчно кувьози

Държавата обаче ще осигури пари за 50 нови апарата за недоносени бебета

Снимка: БГНЕС

От организацията "Капачки за бъдеще" днес са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов и до здравния министър Кирил Ананиев, в което настояват за преразглеждане на решението държавата да финансира покупката на 50 кувьоза за областните и за общинските болници в страната. На специална пресконференция днес от организацията дадоха разяснения относно своята позиция:

За закупуването на 50 кувьоза ще осигурим 750 000 лева – това намерение на държавата, огласено миналата седмица след среща между премиера Борисов, здравния министър Ананиев и представители на протестиращите лекари от Националната педиатрична болница, е провокирало реакцията на активистите от кампанията "Капачки за бъдеще".

Лазар Радков обясни:

"Ние вярваме, че институциите държат публичните средства да се изразходват рационално и целенасочено. Може би в момента няма нужда да се купуват толкова много кувьози".

Мартина Йорданова припомни, че през 2017 година по проект на здравното министерство, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, са осигурени общо 436 нови високотехнологични медицински апарата, в това число 99 стационарни и 33 транспортни кувьоза.

"Техниката е разпределена в 33 болници в страната", посочи Лазар Радков:

"Целият проект възлиза на 6 531 400 евро, което е почти 13 милиона лева. Според специалисти, с които сме се консултирали, са покрити нуждите на 33 болници в 28 областни града".

Отделно кампанията "Капачки за бъдеще" втора година събира пластмасови капачки за рециклиране и с получените средства осигурява кувьози за малките общински болници. Вече са купени 11 кувьоза. Предстои нова доставка на техника:

"Със средствата от последната кампания до есента ще успеем да осигурим още осем кувьоза – пет транспортни и три стационарни, за още осем болници, като предстои да обявим точно кои са болниците. Нашата кампания еволюира и вече почти сме покрили нуждите на малките общински болници от стационарни кувьози, затова отиваме към транспортни".

Кампанията "Капачки за бъдеще" се разраства, включват се все повече участници и финансовите възможности на организацията растат, а оттам и възможностите за осигуряване на нова техника, допълни Лазар Радков:

"Само на последната кампания събрахме само в София 52 тона капачки, което е повече отколкото събрахме на предишните три, взети заедно. Само на последната кампания събрахме 70 тона сумарно от всички кампании, които проведохме в цяла България. Така че кампанията ни се разраства, съответно средствата се разрастват и ние можем да си позволим да осигурим вече по-скъпа техника, която има повече функции".

От организацията настояват министерството да преразгледа решението си и да пренасочи отпуснатите за кувьози 750 000 лева за по-належащи разходи на болниците:

"Тези средства да бъдат пренасочени към нещо друго – дали ще бъде апаратура, някаква друга техника, подобряване на условията. Ние от "Капачки за бъдеще" от година и половина работим основно по кувьозите в България. Ние имаме информация, която никоя друга институция в момента я няма. Ние се чуваме през седмица с голяма част от болниците, имаме директен контакт. Искаме да призовем – чудесно е, че държавата е решила да отдели средства, въпросът е ние заедно с държавата да вземем най-доброто решение за изразходването на тези средства. Ние от "Капачки за бъдеще" вече сме покрили минимума на кувьозите, които са нужни в малките общински болници".

От "Капачки за бъдеще" настояват и за диалог със здравното министерство и за повече прозрачност при разпределянето и разходването на средствата в здравния сектор. Готови са да предоставят на ведомството цялата информация, която са събрали за нуждите на общинските болници, ако от министерството ги потърсят.

Репортажа по темата можете да чуете в звуковия файл.

Още от