Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл омаловажи притесненията относно американски санкции за "Северен поток 2"

| обновено на 21.05.19 в 20:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Кремъл заявиха във вторник, че потенциалните санкции, които могат да бъдат наложени от Съединените щати по отношение на газопровода "Северен поток 2", по никакъв начин няма да повлияят на проекта, тъй като той вече е "до голяма степен завършен".

"Това е международен проект, в който участват цяла група големи международни компании", подчерта говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Проектът вече е осъществен до голяма степен",  отбеляза той, като заяви, че "има определена увереност, че проектът ще бъде финализиран и стартиран в полза на европейските потребители на природен газ". "Той напредва доста бързо", подчерта говорителят на Кремъл.

Коментарите на Дмитрий Песков са в отговор на изявление от по-рано във вторник на американския енергиен министър Рик Пери, че газопроводът "Северен поток 2" ще бъде обект на санкции от страна на Вашингтон в недалечно бъдеще.

Песков подчерта, че „Северен поток 2“ е в интерес на европейската енергийна сигурност, отговаря на търговските интереси на европейските производители най-вече в Германия и няма никакво отношение към политиката.

"Нееднократно нашият президент е заявявал, че всякакви действия, насочени към възпрепятстването на реализацията на този проект, не са нищо друго освен неприкрита недобросъвестна конкуренция, с което отдавна се занимават Съединените щати", коментира той.

Говорителят на Кремъл добави, че поведението на Съединените щати е неприемливо не само за Русия, но и за много страни от Европейския съюз.

"Сенатът на САЩ ще приеме законопроект, Камарата на представителите (Конгреса) ще го одобри и той ще отиде при президента Тръмп, който ще го подпише, налагайки по този начин санкции на "Северен поток 2", заяви Рик Пери, след като снощи пристигна на официална визита в Украйна, съобщава Франс прес.

Седмица по-рано руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски посочи, че "Газпром" ще може сам да завърши изграждането на газопровода, ако САЩ наложат санкции спрямо компании, които понастоящем работят по него.

"Северен поток 2" трябва да започне да функционира през следващата година, тръгвайки от руското пристанище "Уст-Луга" на Балтийско море и достигайки до германското пристанище "Грайфсвалд". Проектът се ръководи от руската държавна компания "Газпром", като 50% от финансирането идват от водещи европейски компании като Uniper, BASF, Shell, OMV и Engie.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени