Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия въвежда доживотна присъда без право на замяна

Сградата на сръбския парламент в Белград

Сръбският парламент гласува днес промени в Наказателния кодекс, с които се въвежда доживотна присъда без право на замяна въпреки изразеното безпокойство от Съвета на Европа, предаде АФП.

Досега максималната присъда в страната, която се стреми да се присъедини към Европейския съюз, бе 40 години затвор

Доживотен затвор е предвиден за жестоко убийство, изнасилване, блудстване с малолетно лице, с бременна жена и с лице в безпомощно състояние.

Според промените осъденият на доживотен затвор може да поиска от съд да бъде освободен условно, след като изтърпи 27 години затвор. Но не и ако е осъден за изнасилване, последвано от убийство, убийство на дете, бременна жена или хора в безпомощно състояние.

Този текст противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, а по казуса има и решение на Европейският съд за правата на човека, посочва АФП.

В писмо до сръбския правосъден министър по-рано този месец комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович прикани сръбските власти да размислят, преди да предложат проектозакона на гласуване. Тя посочи, че като членка на Съвета на Европа Сърбия трябва да се придържа към Европейската конвенция за човешките права, според която трябва да има възможност за преразглеждане на всички доживотни присъди след определен период от време.

Въвеждането на доживотен затвор бе предизвикано от изнасилване и убийство на 15-годишната Тияна Юрич през 2014 г. Фондация на нейно име, основана от баща ѝ, оттогава води кампания за доживотен затвор без право на замяна. Убиецът на момичето получи 40 години затвор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна