Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей съобщи подробности за своите планове за Брекзит

| обновено на 21.05.19 в 19:32
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей съобщи подробности за нейните планове за Брекзит, които предстои да бъдат гласувани в началото на юни в парламента в рамките на законопроекта за напускане на ЕС. Плановете съдържат компромисни моменти в сферата на митническия съюз, правата на работниците, околната среда и нов референдум. На практика Мей обеща на депутатите да гласуват за това дали да има нов референдум, ако те подкрепят проектозакона.

В началото на юни депутатите ще гласуват законопроекта за излизане от ЕС, част от който е сделката на Тереза Мей за Брекзит. Тази сделка вече три пъти бе отхвърлена, така че Мей днес предложи „смел план“, както тя го определи, за решаване на кризата. Той включва 10 точки, като най-важните сред тях са митническият съюз и нов референдум. По въпроса на митническия съюз Мей предвижда евентуален временен такъв до края не преходния период. А ето какво заяви по въпроса за референдума:

"Правителството ще включи в увода на проектозакона за напускане изискване да се гласува дали да се проведе втори реферндум. И вотът трябва да се състои преди ратифицирането на споразумението за излизане".

Идеята на Тереза Мей е да спечели подкрепата на депутати от опозиционната Лейбъристка партия, но сред самите консерватори има голяма съпротива на митнически съюз под каквато и да е форма и за евентуален втори референдум. Гласуването в парламента бе окачествено от Тереза Мей като "последен шанс да има Брекзит".

По-рано Британският кабинет одобри плана на премиера Тереза Мей за напускане на ЕС, който включва компромиси, целящи да привлекат подкрепата на депутати от опозиционната Лейбъристка партия.

Депутатите ще гласуват проектозакона най-вероятно на 3 юни и ако той не бъде одобрен, Мей ще бъде подложена на силен натиск да подаде оставка.

Законопроектът за излизане от ЕС на практика е необходимата мярка за превръщане на договорената с Брюксел сделка в британски закон. Въпреки сведенията, че някои лейбъристки депутати могат да се изкушат да подкрепят плана на Мей, в редиците на самите консерватори съпротивата срещу каквато и да е форма на митнически съюз все още е изключително голяма.

Ако сделката бъде отхвърлена и ако до 31 октомври не се намери друго решение за Брекзит, Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на тази дата без сделка.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени