Eмисия новини
от 00.00 часа

Подобрение на потребителските нагласи в еврозоната и в целия ЕС през май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителските нагласи в еврозоната и в целия Европейския съюз се подобряват през май по-силно от очакваното, след като месец по-рано те се влошиха за пръв път от началото на годината, показват предварителни резултати от редовно проучване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през май до -6,5 пункта от -7,7 пункта през април (възходяща ревизия от -7,9 пункта) и очаквания за по-нисък индекс на ниво от -7,7 пункта.

Повишение с 1,1 пункта до -6,2 пункта бележи и аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз от -7,3 пункта през април (възходяща ревизия от предишна оценка на ЕК за индекс на ниво от -7,7 пункта).

По този начин и двата индекса, определяни от ЕК, остават стабилно над техните осредни дългосрочни нива съответно от -10,7 пункта за еврозоната и от -10,0 пункта за ЕС.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 28-и май, когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през петия месец на годината.

Графики на индекса на потребителско доверие в ЕС и еврозоната

Снимка


Още от