Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на Уолстрийт след временната отмяна на тежките американски рестрикции спрямо "Хуавей"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските борсови индекси отбелязаха добър отскок в началото на търговията на Уолстрийт във вторник, след като решението на Вашингтон да отложи временно наложените тежки рестрикции спрямо китайската компания "Хуавей" (Huawei Technologies) доведе до известно отслабване на инвеститорските опасения за по-нататъшна ескалация на търговската война между двете водещи световни икономики.

Индексът DJIA нараства с около 175 пункта (повишение с 0,68%), широкият индекс S&P500 - с 0,86%, а технологичният индекс - с цели 1,12%. По този начин и трите водещи фондови индекса заличиха почти изцяло вчерашните понижения съответно с 0,33%, с 0,67% и с 1,46%.

Подобно на днешната позитивна европейска и азиатска търговия, основен принос за подема на Уолстрийт оказват акциите на компаниите, произвеждащи полупроводникова техника.

Именно технологичният сектор беше подложен на най-агресивни продажби в понеделник на фона на затегнати търговски рестрикции на САЩ спрямо китайския технологичен гигант. След като седмица по-рано САЩ вкараха "Хуавей" в т.нар. "черен списък" с чуждестранни компании, американската мегакомпания "Гугъл" (Google) обяви в началото на седмицата, че прекратява част от бизнеса си с третия по големина производител на смартфони в света. Това беше последвано от решение на германската компания Infineon да спре доставките на микропроцесорно оборудване за "Хуавей". Агенция Блумбърг пък съобщи вчера, че редица от технологичните компании, включително Xilinx, Intel Corp.,  Qualcomm Corp. и Broadcom Inc., също са замразили доставките на важен софтуер и хардуер за "Хуавей".

Паниката обаче беше поне временно преодоляна през днешната търговия на световните капиталови пазари след решението на американското министерство на търговията да позволи на "Хуавей" в срок от 90 дни да продължи да закупува продукти, произвеждани в САЩ.

С оглед на това не е изненада резкият отскок на акциите на технологичните компании, като т.нар. индекс на фирмите за полупроводникова техника - Philadelphia Semiconductor index нараства в началото на търговията на Уолстрийт с 2,45% и е на път да сложи край на спада си през предходните трие сесии.

Акциите на технологичните компании, които доставят части на "Хуавей", включително Intel Corp., Qualcomm Inc., Xilinx Inc. и Broadcom Inc, поскъпват рязко с между 1,3% и 3,85%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени