Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Детелина Събева се призна за виновна за пране на пари пред съд в Ню Йорк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившата служителка на швейцарската банка "Креди суис" Детелина Събева се призна за виновна по обвинение за пране на пари. Делото се гледа от американски съд в Бруклин, Ню Йорк. 37-годишната българка е един от тримата банкери, на които прокуратурата повдигна още през месец януари обвинения за участие в корупционна схема, довела до фалита на Мозамбик. 


Българката Детелина Събева е отишла доброволно от Лондон до Ню Йорк  за да даде показания, поради което беше пусната под гаранция. Пред съдия Уилям Кунц тя е признала, че през 2013-та година шефът й Андрю Пиърс й е казал, че е взел 1 милион долара, за да отпусне кредит от 372 милиона на държавна компания в Мозамбик. Подкупът обаче бил даден от друга фирма, която се намира в Абу Даби.

За да прикрие случая, шефът й е прехвърлил 200 хиляди долара в личната й сметка. Пред съдията Събева призна, че е знаела, че това е незаконно, но въпреки това е приела парите.

Началникът й Андрю Пиърс също е подсъдим по това дело, но оспорва повдигнатите обвинения, както и искането за ектрадирането му от Лондон в Ню Йорк.

Седем са общо лицата, на които са повдигнати обвинения. Сред тях е и бившият министър на финансите на Мозабик Мануел Чан, който понастоящем се намира в Южна Африка и също се опитва да избегне екстрадицията в Съединените щати. Според обвинението между 2013 и 2016-та година мозамбикски държавни компании са теглили кредити от различни банки в размер на 2 милиарда долара, които са били гарантирани от правителството.

Освен "Креди суис" се споменава и името на руската външнотърговска банка. Според обвинението най-малко 200 милиона долара са били отклонени от подсъдимите.

"Креди суис" отрече да знае за действията на бившите си служители, а мозамбикското правителство призна, че е гарантирало заемите. Това доведе до оттеглянето на чуждестранните донори, което срина националната валута и страната изпадна в неплатежоспособност, като спря да изплаща външният си дълг.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени