Eмисия новини
от 00.00 часа

27 млн. лева постъпили в община Перник за ремонт на засегнати от силния трус преди 7 години сгради

| обновено на 22.05.19 в 14:41
Снимка: Радио София

27 милиона лева са постъпили в община Перник за укрепване и реконструкция на пострадали при земетресението през 2012 година общински и държавни сгради и частни жилища. Това съобщи кметът на Перник Вяра Церовска, която присъства на отслужения днес молебен по повод 7-годишнината от силния трус. Тя увери, че няма пострадал обект, който да е бил одобрен и все още да не е финансиран.

Перничани се събраха пред църквата "Св. Иван Рилски" и отправиха молитва да няма повече бедствия.

Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи светия ритуал и благослови дошлите пред храма граждани: 

"Нека чрез това водосвещение и молитва Бог да не допуска в тези предели, а и не само тук, но и по цялата наша земя, земетресения, наводнения и каквото и да било притеснение".

След богослужението беше раздаден курбан. Курбан за здраве беше раздаден и в село Дивотино, което беше сред най-пострадалите селища.

Години след земетресението споменът от преживяното още е жив:

"То се е вселило в мен. За миг не го забравям. Всяка нощ в този час аз съм будна винаги - в 3.00 часа. Благодарни сме на Бога, на свети Иван Рилски, че се размина без жертви".

Мощният трус от 5.8 по Рихтер в ранните часове на 22-ри май и последвалата го серия от силни вторични трусове не взеха жертви, но нанесоха щети за милиони левове.

Около 8000 молби на граждани постъпиха пред правителството с искане за отпускане на помощ. Близо 4000 бяха отказите. Хиляди бяха и онези, които потегнаха домовете си със собствени сили и средства, без да искат помощ от държавата. Издадени бяха заповеди за събарянето на повече от 220 жилища.

Още от