Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор и приятели пробуждат гражданското общество, преобразявайки градинки

Да са общественополезни - такова е светоусещането на героите ни в "Моята история за доброто. Те са онези, които правят града, в който живеем, красив, подреден и чист. Всичко започва на 3 март - случайно или не на националния ни празник се ражда една родолюбива кауза, благодарение на която 9 градинки в столицата  вече са напълно преобразени. Инициатор на доброто дело е Виктор Райковски.

Вероятно ви се е случвало да се разхождате из кварталите на София и да се възмутите от състоянието на детските площадки или градинки. Сигурно сте виждали и как някой тъпче тревата, защото е по-лесно да мине напряко през нея или да попаднете на младежи, които слагат краката си върху пейките или обръщат кошчетата с боклук, да настъпите прясно изхвърлен фас, обелка от плод или останки от храна. Затова по Радио София ви срещханме с едни хора, които вече променят тази вероятно „мила“ за някои и по-вероятно недолюбвана от други столична картинка. Те са Лили, Виктор, Петър и Евлоги - от инициативата „Бъди общественополезен“.

Първата преобразена градинка е в "Изток" - кварталът, който се оказва притегателната сила на доброто. Именно там са отраснали и съмишлениците на Виктор - Петър Домусчиев и Евлоги Вацев -  млади хора със силно изразена обществена позиция. С размах и без да се замислят, прегръщат идеята му. Вярват, че настоящето е в нашите ръце и ако искаме то да е красиво, трябва само да се погрижим за него. 

Магията на общественополезния труд заразява всички около тях. Не е нужно едно пространство да е свързано с твоето минало или ежедневие, за да заслужи вниманието ти. Лили Вачкова, за разлика от Виктор, Петър и Евлоги не е израснала в квартал "Изток", но общественият й дълг я води именно там и наравно с мъжете тя запрята ръкави и създава ред и красота за малки и големи. За повечето от нас е по-лесно да чакаме някой друг да свърши нашата работа. А ако не го направи сме готови да критикуваме и негодуваме. Разбиране, което според Виктор, лили, Петър и Евлоги, е погрешно, упадъчно и деградивно.

В последната акция на „Бъди общественополезен“ от миналата седмица в квартал "Дружба" с доброволен труд допринасят близо 40 души. Виктор Райковски е доволен, защото първата стъпка към мечтаната от него промяна за начина ни на мислене вече е направена. Доброволно извършената работа е най-искрена и най-заразителна. С ентусиазма си освен хората от квартала, героите ни успяват да привлекат и общинските администрации.

Това, което ние можем да направим за тях, е да им се благодарим като последваме примера им... 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна