Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Юруков за гласуването в различните държави от ЕС

Боян Юруков
Снимка: архив

“Голяма част от гласоподавателите в Европа ще гласуват както в България на 26-и в неделя, но както казахте доста от страните предлагат алтернативи. Какви са тези алтернативи до голяма степен зависи от историята на гласуването в тези страни. Какви проблеми е имало в миналото и как те са избрали да ги решат“, каза пред БНР Ай Ти специалистът и блогър Боян Юруков, който от години следи изборния процес и го анализира чрез отворените публични данни, до които имаме достъп.

Той коментира пред БНР какви са възможностите за гласуване в различните държави от ЕС, както и кога ще са ясни изборните резултати.

“В Германия, например, където съм в момента, има възможност за гласуване по пощата. Идеята е била за възрастни, болни и хора, които са в почивка“, посочи още той.

“Важно е да се разбере, както примера в Германия, че системата не е създадена с тази цел (гласуване с писма на голям процент гласоподаватели – б.р.) и от там идват проблеми. В някои места на Германия до 25 % от хората, гласували с писмо, могат да очакват техния глас да не бъде преброен, защото системата се претоварва, понякога не стигат писмата, понякога се получават, но не биват обработени“, разказа още Юруков.

Според него е “важно да се разбере, че при всички тези проблеми, като този в Германия с писмата, грешките са толкова пренебрежимо малки, че те всъщност не създават проблем в крайния резултат“. И допълни:

“Хората всъщност имат доверие в тези системи, това е най-важното, човек да има доверие в изградената система било то машинно гласуване, електронно гласуване и друго…“

Той коментира и причината резултатите да се обобщават и съобщават в неделната нощ. Дали това се прави, защото не трябва да се виляе на вота или защото именно спецификите на различните изборни системи налагат и различен темп на обработка на подадените гласове:

“Всъщност и двете неща имат значение. Има някои държави, както България, забраняват публикуването на резултати до определено време в основния изборен ден – неделя и това трябва да се има предвид. Малко или много европейските институции се опитват да се съобразяват с това нещо, но важно е да се разбере, също така, че има специфика на всяка една от системите и данните идват по различно време. Някои държави позволяват екзитполове, други не… “.

Интервюто на Лора Търколева с Боян Юруков може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени