Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японските мобилни оператори SoftBank и KDDI отлагат продажбите на новия модел смартфон P30 на "Хуавей"

Големите японски мобилни оператори SoftBank Corp. и KDDI решиха да отложат датата на пускане на пазара на новия модел смартфон P30 на китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei), съобщиха в сряда местни медии. Двете компании са първите обявили отлагане на продажбите на P30, след като първоначално беше планирано те да стартират този петък (24-ти май).

Говорител на SoftBank каза за агенция Nikkei Asian Review, че компанията "проверява дали можем да продаваме Huawei P30 при наличието на доверие от страна на потребителите", след като по-рано тази седмица Министерството на търговията на САЩ включи китайския телекомуникационен гигант в т.нар. "черен списък" с компании, които не могат да закупуват американско произведени компоненти и части. В последствие министерството отстъпи леко назад, като предостави на "Хуавей" 90-дневен временен лиценз, който е валиден до 19-и август.

Компанията-майка на "Гугъл" (Google) пък взе решение да ореже основни функции на операционната си система "Андроид" (Android) от смартфоните на "Хуавей", включително важни приложения като Google Play Store, Gmail и YouTube, както и защитата на сигурността чрез Google Play Protect.

Междувременно "Хуавей" обяви, че ускорява старта на собствената си операционна система на фона на последните събития, свързани с ескалиращия търговски спор между Вашингтон и Пекин. Главният изпълнителен директор и основател на компанията Жън Чжънфей, че "Хуавей" ще пусне своята операционна система още през тази есен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени