Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лу Кан: Китай е все още отворен и готов за търговски разговори със САЩ

Китайското външно министерство заяви в сряда, че Пекин е все още отворен и готов да провежда търговски консултации въпреки последната ескалация на търговския конфликт със САЩ, белязана от влизането на "Хуавей" в американския "черен списък" с чуждестранни компании.

По време на редовна пресконференция говорителят на външното министерство Лу Кан заяви, че тарифите, наложени от САЩ върху китайския внос, ще навредят на американските потребители. В същото време те се използват като "инструмент" в търговския спор между двете най-големи икономики в света.

Подобно изявление направи и китайският посланик в САЩ - Цуй Тянкай пред телевизия Fox News.

Лу Кан също така изрази твърдото противопоставяне на Пекин срещу използването на национални правомощия от страна на Вашингтон, за да "смаже" китайските компании, които правят бизнес в САЩ. Вместо това той призова САЩ да осигурят "справедлива и недискриминационна среда" за китайските фирми.

Коментарите на китайското външно министерство идват дни, след като американският технологичен гигант "Гугъл" реши да ореже основни функции на операционната си система "Андроид" (Android) за смартфоните на "Хуавей", включително важни приложения като Google Play Store, Gmail и YouTube, както и защитата на сигурността чрез Google Play Protect.

Междувременно друга голяма китайска технологична фирма - производителя на оборудване за видеонаблюдение Hikvision Digital Technology Co., също може да се сблъска с ограничения относно способността ѝ да купува американски технологии, съобщава вестник "Ню Йорк Таймс", цитирайки източници, запознати с въпроса. Това срина акциите на китайската компания с близо 10% при старта на днешната търговия на борсата в Шанхай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна